Sunday, February 28, 2010

apam, gula dan kempenAku beli apam pisang untuk alas perut pagi ni, terkejut beruk sebab apam pisang yang dulu sebesar cup cake kini dah hanya sebesar ibu jari kaki aku. Tak sangka pula ada acuan untuk buat kuih sekecik tu.

Dan seperti dijangka, pembuatnya betul-betul menyahut seruan kerajaan sebab lidah aku dah tak dapat menegesan sebarang unsur kegulaan dalamnya.

Mujurlah esen vanila tak naik harga, jadi wangi bau apam tu masih boleh meruntun nafsu makan aku untuk menghabiskan. Lagi pun tak elok membazir RM1 harga empat biji apam saiz ibu jari kaki.

Dua minggu lepas aku bertembung dengan kempen kurangkan gula anjuran kementerian. Dapat satu sticker percuma. Hodohnya sticker sampai aku rasa ia taktik berjaya untuk kempen memburukkan penggunaan gula melebih-lebih, setidaknya untuk aku.

Yang paling aku ingat pada sticker tu adalah gambar di tengahnya seorang budak yang gemuk. Amat gemuk. Gemuknya sampai aku lupa apa gambar lain musibah gula yang ada di kiri kanan gambar budak tu.

Kalaulah ditutup mukanya, aku percaya ramai yang meneka itu gambar ahli sumo, kalau pun bukan Kevin Biggest Loser Asia. Tapi yang ditunjukkan tu, memang betul budak, mengikut firasat pandangan mata aku, berketurunan cina. Tak tahulah cina Malaysia, atau pun cina China, tapi aku tak rasa keturunan cina di Malaysia sanggup menzalimi anak mereka macam tu sekali.

Sticker tu aku sekadar tampal di tingkap, tak sanggup nak tampal di kereta. Lain lah kalau aku ada kereta sorong.

Kerajaan dah buat kempen serupa untuk rokok. Tapi perokok mana makan saman, mana ada perasaan hatta yang diletak pada kotak tu pun muka mereka sedang bekerut dengan paru-paru teburai, atau perut memboroi.

Jadi ada bagusnya kempen serupa di letak pada paket gula. Sebab aku percaya, makcik-makcik yang membuat kuih, buat air menggunakan gula adalah lebih tajam deria dan perasaannya kalaulah gambar serupa ada depan mata.

No comments: